Katten en hun vochtbehoefte

Katten zijn geen echte waterdrinkers. Dat komt omdat een kat van nature prooidieren eet waar voldoende vocht in zit.

Ze hebben vanuit hun herkomst een lage dorstreflex en met hun kleine tong krijgen ze bij het drinken niet veel water binnen. Ze kunnen niet een mooi kommetje van hun tong maken zoals bijvoorbeeld een hond.

Toch is ook voor katten voldoende vocht inname erg belangrijk. Te weinig vocht kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Naast het feit dat vocht belangrijk is voor de algehele gezondheid en de werking van het lichaam heeft het bij de kat grote effecten op de urinewegen, zoals blaas en nieren.

Te weinig vocht kan vooral zorgen voor een meer geconcentreerde urine. Daardoor kan de kleinste onbalans in mineralen gemakkelijk kristallen/blaasgruis in de blaas veroorzaken. Deze kristallen kunnen samenklonteren tot kleine of grotere blaassteentjes. Dit is pijnlijk voor de kat en kan zonder de juiste behandeling verstopping veroorzaken.

Katten hebben vocht nodig voor een goede doorstroming van blaas en nieren.Katten die alleen droogvoer krijgen en niet voldoende vocht krijgen op den duur last van uitdroging.
Niet alleen geven brokken geen vocht aan de kat, maar ze onttrekken voor de vertering er van ook nog eens vocht aan het kattenlichaam!

Het geven van een of meerdere maaltijden met natvoer naast het droogvoer is de gemakkelijkste manier om de vochtopname te vergroten. Voor een gezonde kat is dit belangrijk, maar voor een kat met blaas- of nierproblemen is dit van levensbelang.

De richtlijn voor een normale vochtbehoefte van een kat is 40-60 ml per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Een kat van 4 kilogram zal dus per etmaal gemiddeld 200 ml vocht nodig hebben.

Een paar tips:
Zet het waterbakje van uw kat nooit naast zijn/haar etensbakje of naast de kattenbak, maar minstens twee meter er van af. Katten houden er niet van als eten en drinken naast elkaar staan. Katten mijden instinctief water dat zich in de nabijheid van een prooi bevindt.

Zet op meerdere plaatsen in huis vers water neer, bijvoorbeeld op alle verdiepingen een bakje. Uw kat zal meer drinken als hij/zij regelmatig een waterbakje tegen komt.

Dierenkliniek De Beer

Emmastraat 2
8011 AG Zwolle

(038) 421 44 20

Facebook

KvK-nr.: 08213035
BTW-nr.: NL001560813B05

Openingstijden

De praktijk is geopend op maandag tot en met vrijdag, van 08.00 tot 18.30 uur en is telefonisch bereikbaar tot 18.15 uur.

Op de vrijdag zijn wij geopend tot 17.30 uur.

Spoed

Voor spoed buiten openingstijden belt u 0900 115 51 15.

Wanneer u het 0900 spoednummer belt kan het zijn dat de dienstdoende dierenarts al met iemand anders in gesprek is. Als u dan geen verbinding krijgt of de verbinding wordt verbroken, dan willen wij u vragen om het na 10-15 minuten nogmaals te proberen. De dierenarts is tijdens de spoeddienst aan het werk ook als de verbinding niet direct tot stand komt.

Weekenddiensten

zaterdag 8:00 uur tot maandag 8:00 uur

Dienstrooster 2020

Op vrijdagavond wordt ook wisselend waargenomen.
Bij spoed altijd  0900 115 51 15 bellen!Website door WEBCOMP online media