LET OP: Voor een juiste werking van deze website dient u JavaScript in te schakelen voor deze browser.
Website opnieuw laden

Dierenkliniek De Beer, omdat uw huisdier de beste zorg verdient! - Katten en hun vochtbehoefte

Katten en hun vochtbehoefte

Katten zijn geen echte waterdrinkers. Dat komt omdat een kat van nature prooidieren eet waar voldoende vocht in zit.

Ze hebben vanuit hun herkomst een lage dorstreflex en met hun kleine tong krijgen ze bij het drinken niet veel water binnen. Ze kunnen niet een mooi kommetje van hun tong maken zoals bijvoorbeeld een hond.

Toch is ook voor katten voldoende vocht inname erg belangrijk. Te weinig vocht kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Naast het feit dat vocht belangrijk is voor de algehele gezondheid en de werking van het lichaam heeft het bij de kat grote effecten op de urinewegen, zoals blaas en nieren.

Te weinig vocht kan vooral zorgen voor een meer geconcentreerde urine. Daardoor kan de kleinste onbalans in mineralen gemakkelijk kristallen/blaasgruis in de blaas veroorzaken. Deze kristallen kunnen samenklonteren tot kleine of grotere  blaassteentjes. Dit is pijnlijk voor de kat en kan zonder de juiste behandeling verstopping veroorzaken.

Katten hebben vocht nodig voor een goede doorstroming van blaas en nieren.Katten die alleen droogvoer krijgen en niet voldoende vocht krijgen op den duur last van uitdroging.
Niet alleen geven brokken geen vocht aan de kat, maar ze onttrekken voor de vertering er van ook nog eens vocht aan het kattenlichaam!

Het geven van een of meerdere maaltijden met natvoer naast het droogvoer is de gemakkelijkste manier om de vochtopname te vergroten. Voor een gezonde kat is dit belangrijk, maar voor een kat met blaas- of nierproblemen is dit van levensbelang.

De richtlijn voor een normale vochtbehoefte van een kat is 40-60 ml per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Een kat van 4 kilogram zal dus per etmaal gemiddeld 200 ml vocht nodig hebben.

Een paar tips:
Zet het waterbakje van uw kat nooit naast zijn/haar etensbakje of naast de kattenbak, maar minstens twee meter er van af. Katten houden er niet van als eten en drinken naast elkaar staan. Prooidieren mijden instinctief water dat zich in de nabijheid van een prooi bevindt.

Zet op meerdere plaatsen in huis vers water neer, bijvoorbeeld op alle verdiepingen een bakje. Uw kat zal meer drinken als hij/zij regelmatig een waterbakje tegen komt.

WEBCOMP online media