Reizen

Bent u van plan met uw dier de grens over te gaan? Dan moet uw dier aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Zelfs als u af en toe eens de grens over gaat naar bijvoorbeeld Duitsland of België, zijn er bepaalde handelingen vooraf verplicht. De regels zijn per land anders, maar een aantal dingen zijn algemeen verplicht. Omdat er veel verschillen zitten in de regels tussen de verschillende landen, is het raadzaam ruim van te voren (het liefst minimaal 8 maanden) informatie bij ons in te winnen over de regels in het land waar u heen wilt.

Wilt u alle informatie graag als (digitaal) boekje bij de hand hebben? Klik dan hier voor de reisinformatie in PDF-formaat.

Algemene regels bij hond, kat of fret

Rabiësvaccinatie

Tegenwoordig moet iedere hond, kat of fret die de grens over gaat geënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Deze enting zit niet standaard in de cocktail-enting die uw dier jaarlijks ontvangt, maar is een losse enting. In Nederland komt Rabiës namelijk niet voor, dus als uw dier nooit in het buitenland komt is deze enting niet nodig.

Voor landen als Duitsland, België en Frankrijk is het voldoende om het dier minimaal 21 dagen van te voren te enten tegen Rabiës. Als het dier ook al in eerdere jaren geënt was tegen Rabiës, is het voldoende om de enting binnen het vaccinatie-schema te herhalen, ook al ligt deze datum binnen 21 dagen voor vertrek. Let er wel op dat het dier dan op tijd geënt wordt, dus vóórdat de enting verloopt. Is de enting verlopen, dan geldt wederom de wachttermijn van 21 dagen.

Voor veel landen buiten de EU, bijvoorbeeld Turkije of IJsland, is alleen een Rabiësvaccinatie niet voldoende. Bij deze landen is het verplicht een bloedtest te laten uitvoeren na de Rabiësvaccinatie, waarbij er getest wordt of het dier voldoende antistoffen heeft aangemaakt tegen Rabiës. Is deze bloedtest goed, dan hoeft deze in de jaren erna niet meer herhaald te worden, mits de Rabiësvaccinatie elke keer volgens het entschema wordt herhaald. Het verschilt per land wat de wachttijd is tussen de enting en de bloedtest.

Tevens verschilt het per land of er na een positieve bloedtest nog een wachttijd is of niet. Het advies is dan ook om ruim van te voren (minimaal acht maanden voor vertrek) te informeren wat de aanvullende regels zijn voor het land waar u naartoe gaat. U kunt ook zelf kijken op de site van het LICG.

LET OP! Soms is het niet noodzakelijk een bloedtest te laten doen voor het land waar u heen gaat, maar is het wèl verplicht om zo’n bloedtest te laten doen om te zorgen dat uw dier weer mee terug mag naar Nederland. De bloedtest moet dan óók gedaan worden voordat u vertrekt.

Chippen en paspoort

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland, is het verplicht om hem of haar van te voren te laten chippen. Daarnaast moet het dier een eigen Europees paspoort hebben (een entboekje is niet voldoende!). Deze paspoortjes zijn bij ons te koop en kunnen op elk moment worden aangemaakt. In het paspoortje moeten minimaal de meest recente entingen vermeld staan en het chipnummer van het dier.

Daarnaast moet er voor sommige landen een gezondheidsverklaring worden ingevuld door de dierenarts. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met de Rabiësenting.

Ontworming

Voor sommige landen is het tevens verplicht het dier binnen een bepaalde tijd voor vertrek (welke termijn verschilt per land, maar is meestal een week of korter) door een dierenarts te laten ontwormen. Dit moet worden vermeld in het paspoortje.
Ook is er voor sommige landen (met name de zuidelijke landen) een extra ontwormings-advies. Dit betekent dat u uw dier het beste kunt ontwormen vlak voordat u vertrekt en nogmaals meteen als u weer thuis bent. Een maand later herhaalt u de ontworming nogmaals. Hierna kunt u weer het normale ontwormingsschema hervatten.

LET OP! Gaat u langer dan 28 dagen weg? Dan moet u uw dier ook 28 dagen na vertrek (dan bent u dus nog op vakantie) ontwormen. Herhaal dit iedere 28 dagen totdat u weer thuis bent. Ontworm thuis nog tweemaal met een maand tussentijd. Hierna kunt u weer het normale ontwormingsschema hervatten.

Wilt u weten wat de regels zijn voor het land waar u heen gaat? Neem dan gerust contact met ons op. Voor sommige landen is het zelfs zo dat bepaalde hondenrassen niet welkom zijn, of dat er een verplichting geldt dat de hond gemuilkorfd wordt in openbare gebieden. Wij zijn op de hoogte van de meest recente regels per land.

Overige dieren

Voor alle overige door u mee te nemen dieren naar het buitenland dient u minimaal een gezondheidsverklaring te kunnen overleggen. Verdere eisen moeten per vakantieland worden bekeken. Voor vogels geldt bijvoorbeeld dat zij een chip of een vaste ring moeten hebben.

Voor het verkrijgen van een gezondheidsverklaring betaalt u de kosten van een consult. De gezondheidsverklaring zelf is gratis (deze staat in het paspoort, indien u nog geen paspoort heeft dient u deze nog wel aan te schaffen, dit kan gewoon tijdens dit consult).

Vraag ook bij deze dieren dus ruim van te voren aan onze assistentes of dierenartsen wat de verplichtingen zijn, mocht u van plan zijn uw dier mee te nemen naar het buitenland.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de assistentes.

Dierenkliniek De Beer

Emmastraat 2
8011 AG Zwolle

(038) 421 44 20

Facebook

KvK-nr.: 08213035
BTW-nr.: NL001560813B05

Openingstijden

De praktijk is geopend op maandag tot en met vrijdag, van 08.00 tot 18.30 uur en is telefonisch bereikbaar tot 18.15 uur.

Op de vrijdag zijn wij geopend tot 17.30 uur.

Spoed

Voor spoed buiten openingstijden belt u 0900 115 51 15.

Wanneer u het 0900 spoednummer belt kan het zijn dat de dienstdoende dierenarts al met iemand anders in gesprek is. Als u dan geen verbinding krijgt of de verbinding wordt verbroken, dan willen wij u vragen om het na 10-15 minuten nogmaals te proberen. De dierenarts is tijdens de spoeddienst aan het werk ook als de verbinding niet direct tot stand komt.

Weekenddiensten

zaterdag 8:00 uur tot maandag 8:00 uur

Dienstrooster 2020

Op vrijdagavond wordt ook wisselend waargenomen.
Bij spoed altijd  0900 115 51 15 bellen!Website door WEBCOMP online media